Blazon Casa Regala

Motto:Cu un blog toti suntem datori...

Nostalgia Rahanelor

Am dat curs într-o zi curiozitatii de a-l revedea pe eroul copilariei mele si a multora din generatia mea, RAHAN. Îmi doream sa vad daca Rahan era acelasi, daca toti anii astia petrecuti departe unul de celalalt l-au îmbatrânit sau si-au pus amprenta în vreun fel sau altul asupra lui. Aveam sa constat ca timpul trecuse doar pentru mine. Rahan era la fel de zvelt, plin de energie si pofta de aventuri. Ramasese în acelasi timp si singurul gentleman în chiloti de blana (Pe Tarzan nu-l punem la socoteala pentru ca stim cu totii cum s-a comportat cu Jane).

Emotia primului Rahan recitit, si fie vorba între noi, si înteles de la un cap la altul (pentru ca cele din copilarie erau scrise în franceza, deci indescifrabile pentru mine), a fost una profunda. Am reusit sa fac o calatorie de 25 de ani în trecut, si m-am regasit scotocind în debaraua familiei si printre lucrurile pe care reusisem sa le achizitionez facând schimburi cu colegii de clasa, dupa ceva îndeajuns de interesant pentru un prieten care detinea un anumit exemplar din colectia de rahane. Acest numar era nepretuit pentru ca spre deosebire de alte editii era foarte greu de gasit. Nu mai tin minte ce numar (poate 22), dar un astfel de exemplar valora 5 casete audio AGFA, sau 4 masinute de fier, sau o colectie completa de surprize Bib-Bib. Un singur lucru, dar asta mult mai târziu, putea echivala cu un Rahan numarul 22, în sensul ca schimbul se facea unu la unu: un pix-creion cu mina de 0,5 mm.

La scurt timp, constatând probabil efectul rahanelor asupra mea, sotia mi-a facut cadou întrega colectie, ceea ce m-a bucurat nespus dar m-a si întristat putin pentru ca mi-am dat seama ca nu voi mai putea cauta niciodata “Numarul pierdut” din colectia de rahane cu ardoarea si încapatânarea unui copil.

9 Comentarii la “Nostalgia Rahanelor”

 1. Resiga Emanuel spune:

  Geniale trocurle perioadei respective cu echivalentele aferente !
  Tin minte cat de valoroasa era o minge de fotbal originala,de piele si cat ne bucuram cand mai aparea unu din vecini cu ea sub brat,scapandu-ne de besica ovala ce ne punea la grea incercare ochii de soimi ai patriei cu traictoriile ei aleatorii !

 2. Alexandru Ciucu spune:

  Asa este, erau trei feluri de mingi de fotbal, in ordine ierarhica Artex, de 35 si de 16 lei (cea mai slaba, era mai mult pentru ratele si vanatorii))))

 3. Mircea Bucur spune:

  ARTEX-ul mai era cunoscut si ca “mingea de 200”.
  Sotia ti-a facut cadou toata colectia? Stiam ca e programata nunta pentru septembrie, dar nu stiam ca s-s intamplat deja – sa va fie de bine.

 4. Cristea Marian spune:

  Am prins si eu vremurile astea,adevar graiesti, Ciucule !

 5. Hey! In primul rand welcome to the “real” world! 🙂 Bine ca te-ai apucat de blog, caci talentul il aveai de muuult!
  Si daca tot ti-e dor de vremurile alea, dar ai colectia, poti sa strangi cartonase cu jucatori de fotbal ;)) :P…sau surprize… Ce vremuri! ;:)

 6. Alexandru Ciucu spune:

  Multumim draga Mircea pentru urari. Sa fiti si voi fericiti si sa ne anuntati daca si cand ))). Poate ajungem la Londra pe la inceputul anului daca o sa fiti acolo.

 7. Alexandru Ciucu spune:

  Ea este Dana, Colega mea, Si vreau acuma sa ii spun asa….De cand nu te-am mai auzit draga mea, parca a trecut o vesnicie. Si pentru ca tot vorbeam de amintiri, pe cand o intalnire de 15 – 16 ani cu citit de teze la romana (daca or mai exista)? Apropo, vreau sa-ti spun ca revista aia pe care am facut-o eu in liceu – Moisil News – exista la biblioteca liceului (pe inventar) . Nu mi-a venit sa cred.

 8. :)) Wow! Ma faci sa dau o fuga pe la biblioteca! Cu intalnirea, pai…de ce nu?! Am zis sa te mai lasam sa te linistesti ca aveai tu pregatiri mult mai importante cu nunta si oricum vroiam sa ne povestesti! Deci, ca sa se pastreze traditia, te ocupi de organizare? Sau de data asta predai stafeta? 😀 Va pup pe amandoi, sa fiti fericiti si casa de piatra!

 9. Alexandru Ciucu spune:

  Predau stafeta. Cred ca de altfel tu ai avut un rol important in organizarea ultimei noastre intalniri cu colegii )))

You must be logged in to post a comment.

Te putem ajuta sa faci cuiva drag un cadou "pe masura", lasandu-l totusi sa si-l aleaga singur. Suna-ne si spune-ne ce suma ai stabilit, iar noi ii vom pregati impreuna cu tine, o surpriza placuta.
Contactati-ne
/**/